خانههای شهر ابریشم
خانههای شهر ابریشم
معرفی نرمافزار چندرسانهای "خانههای شهر ابریشم"
زندگی امروز ما در انواع خانههای تکواحدی، مجتمع، اپارتمانی و ساختمانهای بلندمرتبه ذهن ما را به شیوههایی از سازمانیابی فضایی تکراری عادت داده است و لازمهی اشنایی با معماری ایرانی و فرهنگ خانههای ایرانی حس میشود.
نرمافزار چند رسانهای "خانههای شهر ابریشم" حاصل ثبت پژوهشهای "محمدرضا حائری "، معمار و شهرساز مابین سالهای 1352 تا 1384میباشد.
این نرمافزار مشتمل بر سه بخش خانههای ایرانی، کاشان و خانههای تاریخی کاشان میباشد که در زیر خلاصهای از هر یک از بخشها ارائه میشود:
*خانههای ایرانی: در بخش خانههای ایرانی به ویژگیهای سازماندهی فضایی خانه های ایرانی/کاشانی همچون: چگونگی تحقق قلمروهای عمومی و خصوصی در خانه، انعطافپذیری فضاها، توالی و تنوع، تعریف و ترکیب فضا، و همچنین الگوهای فضایی بهکار رفته در این خانهها همچون: قلمروی ورود، فضای بینابین، حیاط، دیوار، فضاهای باز، صفه و شارمی، مهتابی، بام، ایوان، دستگاه سرپوشیده، حوضخانه و غیره پرداخته شدهاست. در این بخش، حین تحلیل و توصیف اقسام فضاهای موجود و تقسیمبندیهای انها و بررسی ارتباطات انها در فضای خانه به همراه عکسهایی از هر بخش امده است.
*کاشان: شهر کاشان بستر تاریخی، طبیعی فرهنگی خانههای ایرانی ـ کاشانی است. از این رو معرفی شهر کاشان یکی از مباحث مطرح در این نرمافزار میباشد. در این بخش شهر کاشان و مشخصات تاریخی ـ جغرافیایی و مکانیابی ان از طریق نقشههای شهر و نوشتار به همراه تاریخچهای از سیر تحول شهرنشینی در این شهر از اغاز پیدایش معرفی میشوند.
*خانههای تاریخی کاشان: در بخش خانههای تاریخی کاشان، هفت خانه از خانههای شهر کاشان از خانهی عطارها در محله پنجهشاه و خانهی بروجردیها به عنوان نماد شهر کاشان گرفته تا خانهی گلیزاده که با متراژی پایین و به سبک بالا پایین ساختهشده به همراه متن با گفتاری معمارانه در مورد بنا، عکس از نماها و جلوههای مختلف بنا ، نقشه مکانیابی در شهر به همراه پلان و مقطع و نما و نمای سه بعدی ، فیلم به همراه توضیحاتی در مورد قسمتهای مختلف بنا و روابط مابین انها مورد بررسی قرار گرفته است.
نرمافزار چند رسانهای "خانههای شهر ابریشم" به دو زبان فارسی و انگلیسی در اختیار علاقهمندان میباشد، همچنین در ایندهای نزدیک مجموعهی دیگری از تحقیقات شامل بررسی نزدبک به 100 خانهی تاریخی، متعلق به ماقبل سال 1300 در حوضههای ابریز شمال، جنوب، مرکز ایران و همچنین مناطق کوهستانی زاگرس و مقایسه تطبیقی با سازماندهی فضایی خانههای معاصر ایرانی (1340 به بعد) برای اشنایی هرچه بیشتر معماران امروز ایرانی با فرهنگ و هنر کهن معماران این مرزوبوم در کتاب "خانه، فرهنگ، طبیعت" به قلم "محمدرضا حائری " به چاپ خواهد رسید.